Tømrerens blikk

Torger Terum

Flaget AS

Når Torger Terum og tømrerne hans bygger Høghytta, bruker de ingeniørkunst, de beste erfaringene fra barndommen og naturens aller fineste materiale: norsk tre.

– Jeg husker ei hytte vi bygde da jeg var en liten gutt, sier Torger Terum i tømrerbedriften Flaget AS.

– Den var bygd godt oppi ei stor, gammel gran – hvor vi hadde flere plan og etasjer. Vi hadde til og med en tauvinsj for heising av materiell og forsyninger. Jeg husker hvor fornøyd vi var med den hytta. Den gode følelsen av et skikkelig prosjekt og ei hytte som var bare vår.

Nå er Torger blitt voksen – og den nye hytta som skal bygges høyt oppe blant trærne har vokst, den også: Høghytta.

Hans Christian Wilson fra Høyt & Lavt og arkitekt Henning Kongshavn Frønsdal i Sval Arkitekter har funnet en solid samarbeidspartner hos Torger Terum og hans lag med erfarne tømrere i Flaget AS.

– For oss i Flaget AS har Høghytta vært et utrolig spennende prosjekt. Noe helt utenom det vanlige, forteller Torger, som er daglig leder i Flaget.

– Dette er veldig morsomt prosjekt med et litt annerledes bygg enn det vi tradisjonelt jobber med. Høghytta skal jo bygges på påler, oppe i lufta. Vi er glad i tre som materiale, og syns det givende å finne gode, konstruktive løsninger i kombinasjon med godt håndverk.

Høghytta skal bygges i massivtre – men hva er egentlig det?

– Massivtre er enkelt forklart limte planker, forteller Torger.

– Plankene settes sammen til solide elementer. Hvert lag med plank krysslegges 90 grader i forhold til hverandre – og det kan lages ulike tykkelser – fra tre lag med planker og oppover, avhengig av bruksområde og ønsket funksjon. Vi benytter Massivtre fra Splitkon. Massivtre fra Splitkon lages kun med PEFC-sertifisert trelast fra norsk skog. Sertifiseringen krever at skauen som tømmeret kommer fra forvaltes og drives bærekraftig. Dette gir den høyeste kvaliteten – tilpasset nordiske forhold – og er et meget presist materiale.

Torger forteller om prosessen med å bygge den første hytta:

– Pilotprosjektet gjør vi nettopp for å teste at de teoretiske vurderingene stemmer og at de fungerer i praksis, slik som forventet. Når vi skal levere et produkt, er det viktig for oss å være trygge på at det er en god og varig løsning.

 – Hvilken kompetanse krever et slikt prosjekt?

– Et slikt prosjekt krever tverrfaglig kompetanse – og litt eventyrlyst. Det skal være gøy – og det skal være ordentlig. Med Sval arkitektur, Høyt & Lavt og Flaget på samme lag har vi den gode miksen av kompetanse. Flaget sin hovedfunksjon er de konstruktive beregningene og gjennomføring av selve bygget. Massivtremodulene gjøres ferdig i vår produksjonshall, med hensikt om størst mulig ferdigstillelse før det transporteres ut på de ønskede lokasjonene.

– Hva må man tenke på når man skal bygge en trehytte – blant trær?

–Det som vi anser viktig er å utarbeide robuste og varige løsninger. Alt skal være trygt og sikkert. Hyttene har et bevisst materialvalg og løsninger som er godt egnet for de fleste lokasjoner i det nordiske klimaet. Samtidig syns vi det viktig å benytte norsk treverk, lokale leverandører og produkter. Tre som byggemateriale binder mer CO2 enn hva som brukes i produksjonen. Faktisk er tre det mest miljøvennlige byggematerialet vi har. Det er et fint materiale å jobbe med, samtidig som treoverflater gir lun og fin atmosfære.

– Høghytta skal jo være komfortabel og velutstyrt. Hvilke hensyn må man ta?

– Den skal være praktisk og lett å bo i, gi en god og lun atmosfære – og samtidig være litt spektakulær.

– Begrepet «ekstremsnekring» går igjen når arkitekt Henning og gründer Hans Christian snakker om Høghytta. Hva legger dere i det? 

– Med ekstremsnekring tenker vi snekring som foregår på litt ekstreme plasser og som krever litt ekstreme evner av tømreren. Det er alltid morsomt å løse en litt ekstrem oppgave! Da får jeg litt den samme følelsen som jeg hadde da jeg var guttunge – høyt oppe i den store grana.

HØG Hytta | 2024