Arkitektens blikk

Henning Kongshavn Frønsdal

Sval Arkitektur

– Vi ville la naturen få være natur. Vi ville skape ei hytte blant trærne som lager minst mulig skille mellom deg og skogen.

Det forteller Henning Kongshavn Frønsdal i Sval Arkitektur – mannen som har tegnet Høghytta. Henning har jobbet tett med Hans Christian Wilson i Høyt & Lavt og tømrerbedriften Flaget for å skape det nye hyttekonseptet.

– Det arkitektoniske uttrykket gir samme følelse som når du går gjennom skogen en morgen, kanskje kikker opp mot trekronene eller ser en kveldsol som skinner mellom trestammene, forteller Henning.

– Bygger du ei hytte i Norge er det jo ikke for å bruke den om sommeren eller vinteren, men hele året. Da vi gikk i gang med Høghytta, visste vi at konseptet måtte ha de samme verdiene og kvalitetene som klatreparkene til Høyt & Lavt. Det holder ikke bare at hytta ser bra ut og fanger oppmerksomheten. Høghytta må være gjennomtestet og fungere over svært lang tid. Hyttene våre skal være like lettkjennelige, solide og strømlinjeformede som klatreparkene, forteller Henning.

Høghytta kan stå på stolper i skogen, mellom trærne. Dermed står den trygt og stabilt. I stedet for betongelementer – som krever store inngrep og kan skade røttene til skogen – står Høghytta på truger av massivtre. Hytta står altså fritt mellom trærne.

– Trær vokser jo, sier Henning med et smil.

– Hvis du bygger ei hytte med masse vinduer og glass, kan det fort bli veldig varmt i hytta. Derfor er det viktig at vi tar vare på trærne rundt, som vil gi en perfekt og naturlig solskjerming som endrer seg i takt med både årstider og solforhold. Se for deg blader og løvverk om sommeren når det er mest lys  – og bare greiner om vinteren når sola står lavt og du trenger den varmen som sola gir.

I planleggingen av Høghytta kom initiativtakerne raskt frem til at plasseringen er helt essensiell.

– Å plassere Høghytta riktig er nesten vel så viktig som hvordan den ser ut, forteller Henning.

– Hvis vi bare selger mange hytter uten å vite hvor de blir plassert, mister Høghytta mange av sine kvaliteter. Derfor er vi opptatt av å være med på hele prosessen – slik at hyttene vi selger får optimal plassering. Vi vil ikke selge en Høghytte til noen som skal sette den opp på en parkeringsplass.

Høghyttas størrelse og innredning er fleksibel – slik at den kan tilpasses ulike grupper. Fra kjærestepar til småbarnsfamilier – og bedrifter og foreninger.

– Dessuten er vi opptatt av at du skal kunne gå inn og ut av hytta på flere sider, sier Henning.

– Du skal både kunne nyte den fine solnedgangen, men også sitte å se på et ekorn som slapper av på en grein.

Det nye hyttekonseptet er laget med tanke på både klimabevissthet, lavt energiforbruk og ikke minst minimalt inngrep i skogen. Materialvalget er gjennomtenkt ned til siste skrue. Og selve konstruksjonen er som hyttas tause naboer: trærne

– Vi bruker norsk, massiv gran, forteller Henning.

– Med massivtre oppnår vi flere ting på en gang. Massivtre er solid. Det er vi avhengig av når vi skal lage en modul et sted og montere den et annet sted. Produksjon av massivtre har i dag millimeterpresisjon – noe som gjør at vi får utrolig nøyaktige konstruksjoner som alltid passer sammen. Inneklimaet er også godt hjulpet av treets egenskaper. Tre tar opp, og gir fra seg, fuktighet. Massivtre gir også sikkerhet og forutsigbarhet over lang tid. Vi vet godt hvordan massivtre oppfører seg, sier Henning.

– Høghyttene skal vare i mange, mange år – og leve side ved side med eierne og trærne, avslutter han.

HØG Hytta | 2022